Backoffice medewerker? Wij komen graag met je in contact! Lees meer

Enphase installateur Noord-Holland

Multi Energy Solutions

Het Enphase zonne-energie ecosysteem is een erg gewild systeem voor huiseigenaren en bedrijven. De Enphase micro omvormers bieden veel voordelen ten opzichte van de normale ‘string’ omvormers. 

Multi Energy Solutions komt als gecertificeerd Enphase installateur Noord-Holland uw zonnepanelen met Enphase systeem graag vakkundig voor u installeren.

Enphase micro inverter enphase installateur noord-holland

Enphase, wat is het en hoe werkt het.

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen is gelijkstroom (DC). In Nederland gebruiken we wisselstroom (AC). De gelijkstroom van het zonnepaneel moet dus worden omgezet in wisselstroom. Dit is de taak van de omvormer.

Enphase werkt hiervoor met micro omvormers. Waar u bij een ander systeem zoals Solar Edge één of meerdere (grote) centrale omvormer(s) in uw woning of bedrijf laat plaatsen, wordt bij het Enphase systeem onder ieder zonnepaneel een eigen kleine omvormer geplaatst. Deze omvormers worden micro omvormers of micro inverters genoemd.

Enphase micro inverters op dak - illustratie kopie
Micro omvormer uitleg met schaduw op panelen

Wat zijn de voordelen van Enphase micro omvormers?

Voor u als zonnepaneel eigenaar is het belangrijkste voordeel dat elke Enphase Micro omvormer verantwoordelijk is voor zijn eigen paneel. Ze werken dus onafhankelijk van elkaar. Zijn er panelen met schaduw, dan gaat niet de hele installatie in opbrengst omlaag, maar alleen dat paneel zelf. Met Enphase haalt u dus iedere dag opnieuw het maximale rendement uit uw installatie.

Doordat de omvormer niet meer in uw woning of pand geplaatst hoeft te worden – maar direct bij de panelen zelf, scheelt dit flink wat ruimte in huis. De afmetingen van een omvormer in huis kan met alle bekabeling  erbij vergeleken worden met een kleine CV ketel. Als u de ruimte toch heeft is dat geen probleem – maar in veel gevallen ook wel fijn om de omvormer niet in uw woning of bedrijf te hebben.

Doordat het hele Enphase systeem in verbinding staat met een centrale computer in uw meterkast (de gateway) kunt u met een Enphase systeem exact zien wat de opbrengst is per paneel. Mocht er wat mis zijn met een van de panelen – dan zien we dit direct.

Het Enphase zonnepaneelsysteem is modulair. Dit betekent dat het systeem eenvoudig uit te breiden is. Wilt u in de toekomst extra panelen of een thuisaccu? Dan kunnen we deze makkelijk aan uw systeem toegevoegen.

Enphase micro-omvormers zetten de DC stroom direct bij het paneel om in AC (wisselstroom). De spanning die over uw dak loopt is veiliger dan de 400+ voltages bij traditionele stringomvormers. 

(Automatische) uitschakeling:
Wanneer er een probleem wordt gedetecteerd, schakelen Enphase micro-omvormers automatisch uit, waardoor het risico voor installateurs of hulpdiensten zoals de brandweer wordt geminimaliseerd. Bovendien kan het Enphase-systeem vanuit de meterkast volledig worden uitgeschakeld. Hoewel moderne stringomvormersystemen met optimizers ook beveiligingsfuncties hebben, is er bij traditionele stringomvormers zonder optimizers nog steeds een DC-spanning op het dak wanneer de centrale omvormer wordt uitgeschakeld.

Enphase micro omvormers hebben zich in markt bewezen met een zeer laag uitvalpercentage. Enphase is daarmee een van de meest betrouwbare opties voor uw zonnepaneel installatie.

De levensduurverwachting van de omvormers is zo’n 30 tot 35 jaar. Enphase geeft een productgarantie van 25 jaar op de omvormers. U weet dus dat u na de installatie 25 jaar zeker bent van een goed werkende installatie op het dak. Zeker als u voor A-kwaliteit zonnepanelen kiest die een net zo lange garantie geven.

Doordat de Enphase micro-omvormers direct achter elk zonnepaneel worden geplaatst worden de panelen niet in serie geschakeld zoals bij traditionele stringomvormers. Hierdoor is er minder bedrading nodig en zijn de installatie en het ontwerp van de installatie eenvoudiger. Ook is er geen centrale omvormer nodig. Dit maakt de installatie sneller, eenvoudiger en flexibeler qua paneelplaatsing, vooral op daken met schaduw of bij meerdere oriëntaties van uw zonnepanelen.

Mocht er iets aan de hand zijn met uw zonnepaneel installatie, dan kunnen we als installateur de meeste problemen op afstand voor u oplossen. Het hele systeem is via de IQ gateway in uw meterkast verbonden met het internet. Via deze connectie kunnen we bijvoorbeeld foutmeldingen uitlezen en direct schakelen met Enphase zelf. Updates gaan automatisch vanuit de gateway naar iedere omvormer, zo blijft uw systeem altijd up-to-date.

Is Enphase geschikt voor mij?

In nagenoeg alle configuraties kan Enphase probleemloos worden ingezet. Om zeker te zijn bieden we u graag een gratis dakscan aan. We bekijken wat voor u het meest geschikt is en berekenen met onze software hoeveel panelen u nodig heeft.

100% vrijblijvend.

Enphase laten installeren door Multi Energy Solutions

Met zonnepanelen op uw woning heeft u uw eigen energiecentrale. Wie daar slim gebruik van maakt kan de maandelijkse kosten verlagen en het wooncomfort verhogen.

Denk bijvoorbeeld aan airconditioning waar u niet alleen uw huis mee verkoelt, maar deze ook mee kunt verwarmen. Het inzetten van airconditioning voor verwarmen van woningen wordt door steeds meer mensen gezien als een interessant alternatief op de gasgestookte CV ketels. U bespaart zo veel gas tijdens de koude wintermaanden.

We heten niet voor niets Multi Energy Solutions. Naast installateur van zonnepanelen zijn wij een partner bij het verduurzamen van uw woning of bedrijf. We voorzien u van persoonlijk advies passend bij uw woning, pand, wensen en leefgewoontes.

Advies over zonnenpanelen - Yavuz Sogutlu - Multi Energy solutions
Team van multi energy solutions met groot zonnepanelen project

Ruim 4.000 woningen en bedrijven ervaring

Het team van Multi Energy Solutions heeft inmiddels ruim 4.000 particuliere en zakelijke projecten op naam staan. Van woningen tot grote projecten met honderden panelen.

Met ons team gekwalificeerde en gecertificeerde installateurs en dakwerkers kunt u er zeker van zijn dat niet alleen de panelen zelf maar ook de installatie van hoge kwaliteit is.

We installeren de panelen, omvormers en sluiten alles voor u aan in de meterkast. Na de installatie leggen we u precies uit hoe u de opbrengsten kunt monitoren. En uiteraard bieden wij uitgebreide garanties op materialen en installatie.

Vrijblijvende offerte Enphase installatie

Als u interesse heeft in een Enphase installatie wilt u natuurlijk graag weten wat de mogelijkheden, kosten en opbrengsten zijn. Via onze software kunnen we dat snel voor u berekenen.

Bevalt ons advies? Dan kunt u een schouwbezoek aanvragen waarbij onze installateur uw dak en situatie komt bekijken. 

Onze installateur bepaalt nauwkeurig hoeveel panelen op uw dak passen en bespreekt de mogelijkheden met u.

Na dit schouwbezoek ontvangt u van ons een vrijblijvende definitieve offerte voor het installeren van de zonnepanelen.

Prijsopgaaf Enphase installatie

Erkend zonnepanelen installateur

Bij Multi Energy Solutions staat we voor kwaliteit. Dat ziet u terug in ons advies, onze producten en onze installaties. Standaard werken we met A-kwaliteit materialen, ookwel bekend als ’tier 1 zonnepaneel systemen’. Van panelen en omvormers tot het installatiemateriaal kunt u er zeker van zijn dat nergens bezuinigd wordt op kwaliteit. We regelen alles, denk aan aanpassingen of zelfs vervanging van meterkasten tot hulp bij financiering. We leveren alles kant en klaar op.

Certificeringen

Multi Energy Solutions is een gecertificeerd installatiebedrijf voor zonnepanelen en verduurzamingsoplossingen.
We voeren de certificeringen InstallQ, STEK, ISO en VCA.

Multi Energy Solutions - Yavuz Sogutlu

PORTFOLIO

We hebben al duizenden klanten mogen helpen met zonnepanelen en andere verduurzamende oplossingen.

We laten u graag een greep zien uit de projecten die we al mochten realiseren.

Zonnepanelen kunnen zoals u ziet bijna altijd geplaatst worden. Of het dak nu schuin, plat, modern of klassiek is.

Onderhoud en overige vragen

Zonnepanelen hebben van zichzelf weinig onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te laten controleren. Vuil kan negatieve effecten hebben op het rendement, een paneel kan (sporadisch) beschadigen of onderdelen kunnen stuk gaan. Multi Energy Solutions voert dit onderhoud voor u uit. We nemen na uw aanvraag altijd contact met u op.

Overige vragen
Heeft u andere vragen?
Stel ze ons gerust via het formulier of bel ons op: 0251 – 296228

Over Enphase

Enphase is opgericht in 2006 en heeft in die tijd de markt letterlijk getransformeerd. Eerdere installaties bestonden uit in serie geschakelde systemen met stringomvormers. Andere partijen kwamen met optimizers per paneel om de voordelen van de parallel geschakelde Enphase installaties te benaderen. Enphase is vanaf de start gericht op de parallel geschakelde micro omvormers.

Enphase biedt niet alleen de micro omvormers maar een compleet ecosysteem met batterijen voor de opslag van elektriciteit, een prettig werkende app om uw opbrengst te monitoren en de Gateway als centrale computer voor uw installatie en om de verbinding tussen uw micro omvormers en de Enphase cloud mogelijk te maken. Dat alles samen met een nagenoeg perfecte ondersteuning voor eigenaren en installateurs.

Onderdelen van een Enphase installatie

Een Enphase systeem bestaat standaard uit zonnepanelen (niet van Enphase), de Micro omvormers, de gateway en een IQ relay. Daarnaast zijn er Enphase batterijen en diverse accessoires beschikbaar. We vertellen u graag al wat meer over de vaste onderdelen van het systeem. Bij een aanvraag geven we u uiteraard persoonlijk advies voor uw installatie.

Enphase IQ8 Micro omvormers

Enphase is bekend om hun micro-omvormers. In plaats van één grote omvormer die de energie van alle panelen samen verwerkt, wordt op ieder paneel een micro-omvormer aangesloten.

Dit zorgt voor een optimale energieproductie, zelfs als sommige panelen in de schaduw liggen of vuil zijn. Daarbij kunt u met Enphase micro omvormers de prestaties van uw panelen individueel monitoren.

Enphase micro-omvormers zijn duurzaam en zeer betrouwbaar. Ze zijn beschikbaar in een aantal uitvoeringen. Welke uitvoering voor uw installatie geschikt is hangt deels af van uw (toekomstige) wensen en de configuratie van uw systeem. We adviseren u hier graag over!

Vergelijking IQ8 Micro omvormers

Enphase IQ8+ micro omvormer
Enphase IQ8+
 • 440 W max. ingangsvermogen
 • 300 VA max. vermogen
Enphase IQ8M micro omvormer
Enphase IQ8M
 • 480 W max. ingangsvermogen
 • 330 VA max. vermogen
Enphase IQ8MC micro omvormer
Enphase IQ8MC
 • 480 W max. ingangsvermogen
 • 330 VA max. vermogen
 • Smart grid ready
Enphase IQ8AC micro omvormer
Enphase IQ8AC
 • 530 W max. ingangsvermogen
 • 366 VA max. vermogen
 • Smart grid ready
Enphase IQ8HC micro omvormer
Enphase IQ8HC
 • 560 W max. ingangsvermogen
 • 384 VA max. vermogen
 • Smart grid ready

Enphase Enlighten app

De Enphase Enlighten app (4,6 uit 25.000 reviews) geeft u real-time inzicht in uw zonne-energie systeem. De app geeft een nauwkeurig inzicht in de prestaties van uw systeem en de prestaties van individuele panelen. Zo weet u precies welk paneel hoeveel energie opwekt en kunt u snel zien of alle panelen goed werken.

Heeft u de IQ gateway metered dan kunt u daarbij ook  uw verbruik monitoren en de status van uw acculading volgen.

Met de Enphase Enlighten app heeft u vanaf uw smartphone volledig inzicht in uw systeem.

Enphase enlighten app - voorbeeld homescreen met iq gateway metered

Enphase Encharge batterijen

Enphase encharge thuisbatterijen zijn gemaakt om uw opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. De Encharge is verkrijgbaar als 3T en 10T. 

De 3T batterij biedt 3,5kWh opslag. Omdat de batterijen een AC systeem zijn is encharge 3T voorzien van 4 IQ8x BAT micro inverters. De batterij wordt geleverd en geïnstalleerd met 15 jaar productgarantie.

De 10T variant biedt 10,5 kWh opslagcapaciteit en wordt geleverd met 12 geïntegreerde IQ8X-BAT Micro inverters. 

Enphase encharge thuisbatterijen

Batterijen voor zonnepanelen en salderen

Nu het salderingsbeleid wordt afgebouwd zal de vraag naar batterijen gaan toenemen. Encharge batterijen zijn slimme systemen. U kunt ze dan ook voor meer gebruiken dan enkel opslag van uw zonne-energie.

Heeft u bijvoorbeeld dubbeltarief of dynamische energieprijzen, dan kunt u de batterijen opladen wanneer het tarief laag is. Wie nog een stap verder wil gaan kan bijvoorbeeld via Home Connect de apparaten in huis in werking stellen als er overcapaciteit is. De overproductie naar de batterij sturen. En deze vervolgens gebruiken wanneer de zonnepanelen geen stroom meer opwekken. Opgesomd is een thuisbatterij:

 • Toekomstbestendig: Door te investeren in een thuisbatterij bent u voorbereid op de afbouw van de salderingsregeling.
 • Prijsschommelingen opvangen: Met een thuisbatterij bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en vangt u prijsschommelingen in de energietarieven dus makkelijker op.
 • Gebruik maken van dynamische prijzen: Met dubbeltarief of dynamische energieprijzen kunt de batterij bijladen wanneer de tarieven laag zijn en hogere tarieven omzeilen.
 • Noodstroom en stabiliteit: Bij stroomstoringen kan een thuisbatterij dienen als noodstroomvoorziening. Ook vangt een batterij piekbelastingen op zodat u een stabielere stroomvoorziening heeft in uw woning of bedrijf.

Enphase IQ Gateway

De Enphase gateway communiceert tussen uw micro omvormers en de buitenwereld. De Gateway maakt het monitoren, beheren en optimaliseren van energieproductie mogelijk. 

Via de gateway krijgt u real-time inzicht in de energieproductie, uw verbruik en of alle panelen/omvormers goed functioneren. Enphase biedt twee versies van de Gateway aan: de IQ Gateway en de  Envoy-S Metered.

Terwijl beide versies uitstekende monitoring en communicatie bieden, zijn er specifieke verschillen in functionaliteit en gebruiksmogelijkheden die van belang kunnen zijn bij uw keuze. Hieronder belichten we deze verschillen:

Enphase IQ Gateway - Envoy standard

Enphase IQ Gateway

De standaard gateway van Enphase. Met deze gateway kunnen de micro inverters worden gediagnostiseerd op afstand en kunt u per paneel zien hoeveel energie er geproduceerd is. 

 • Basis zonnepaneel productiemonitoring
 • Web-ondersteunde monitoring en beheer
 • Bidirectionele communicatie voor upgrades op afstand
 • Flexibel netwerken met wifi, ethernet of mobiel netwerk
 • 5 jaar garantie
Enphase IQ Gateway - Envoy s metered

Enphase IQ Gateway Metered

De metered is een uitgebreidere versie van de standaard IQ gateway. De metered versie kan alles wat de normale versie kan, maar biedt daarnaast inzicht in het locatieverbruik. Zo kunt u dus in de app zien hoeveel u opwekt én hoeveel u verbruikt. 

Wilt u (in de toekomst) een Enphase batterij toevoegen aan uw systeem, dan heeft u de metered versie nodig. Dan is het dus slim om hier direct voor te kiezen. U krijgt dus alle opties van de IQ gateway plus:

 • Verbruiksmonitoring (+-1%)
 • Mogelijkheid om accu’s aan uw systeem toe te voegen.

Offerte Enphase zonnepaneel systeem

Interesse om de betrouwbaarheid van het Enphase systeem te laten installeren door Multi Energy Solutions? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. 

We ontwerpen op basis van uw wensen (en eisen) het best passende systeem. Met een vrijblijvende offerte weet u precies waar u aan toe bent.

Heeft u vragen over het Enphase systeem? Stel ze gerust via het offerte formulier of bel ons op: 0251 – 296228.